‘Formule 1 krijgt op zeer korte termijn een nieuwe eigenaar’

Red Bull Content Pool

Op Twitter ging woensdagnacht ineens een gerucht rond. Formule 1-fotograaf Darren Heath heeft uit bronnen vernomen dat er op zéér korte termijn een nieuwe eigenaar komt van de FOM, het Formula One Management. Op dit moment heeft Liberty Media de rechten in handen.

Eind 2016 kocht Liberty Media de eerste aandelen van de FOM over van CVC Capital Partners, de vorige eigenaar van de Formule 1. In het eerste kwartaal van 2017 nam Liberty het voor 100% over, toen ze ook de aandelen van Bernie Ecclestone overkochten.

Met het Coronavirus ligt de Formule 1 compleet stil. Dit is voor de fans balen, maar voor Liberty is dit helemaal een drama. De eerste vier afgelaste races zorgde al voor een verlies van 150 miljoen en sindsdien zijn er nog eens vier races extra van de kalender gehaald.

Dit is volgens Formula Money een groot probleem. In de voorwaarden van de banklening van de F1 staat dat de lening maximaal 8,25 keer zo groot mag zijn als de winst. De lening is op dit moment 2,5 miljard dollar, dus moet er minimaal 303 miljoen dollar winst gemaakt worden.

Als je beseft dat er in 2019, waar alle races doorgang vonden, voor 482 miljoen dollar winst is gemaakt, snap je dat het lastig gaat worden om dit in 2020 boven de minimumgrens te houden. Hierom zou Liberty van de F1 af willen, stelt Formula Money.